poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwiniami. Leciutki i puszysty... Na święta i nie tylko!





Podaję przepis, pojawił się na blogu śniadaniowym, dlatego też takie zdjęcia :) Bardzo się cieszę, że się spodobał. Mam nadzieję, że posmakuje :)) Jak dla mnie idealny.. nie za słodki, leciutki i puszysty.. I te brzoskwinie pod pianką i kruszonką.. czego chcieć więcej? I do tego trochę uzdrowiony! :) Można jeść bez obaw.

Składniki na spód i kruszonkę:
3 szklanki mąki ( u mnie pszenna i pełnoziarnista 1:1 )
kostka masła/ margaryny

1/3 szklanki cukru

3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

4 żółtka ( białka zostawić do pianki na wierzch )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła. Teraz żółtka i śmietanę. Ciasto wyrabiamy. Jeśli będzie coś nie tak dodać trochę mąki lub śmietany :)
2. Część ciasta rozkładamy na blaszce do pieczenia ( na papierze ), robimy cienki spód ( chyba, że ktoś woli grubsze, u mnie cieniutki ). Resztę ciasta wkładamy do woreczka i zamrażalnika. Wyłożoną ciastem blachę wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 190 stopni do zarumienienia ciasta.


Masa : 
1,4 kg sera

5 jaj

śmietanka kremówka 30 %- 3/4 ( dużego kubka 400g, zawsze używam TEJ )

3/4 szkl cukru ( u mnie trzcinowy )

opakowanie cukru waniliowego

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

puszka brzoskwiń

Ser mielimy przez maszynkę ( ja zawsze mielę raz, półtłusty ). 

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. 

Wlewamy śmietankę i jeszcze miksujemy, masa musi być puszysta i kremowa.

W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie dużą, drewnianą łyżką całość z masą serową ( jest jej bardzo dużo, polecam wziąć duuużą miskę :) ).

Masę serową wykładamy na wystudzone kruche ciasto.

Na masę kładziemy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. 

Ubijamy 4 białka ( pozostałe ze składników na ciasto ) z cukrem- musi być odpowiednio słodkie, aby pianka nie opadła. Tutaj poprosiłam mamę, która sypie na oko :) Trzeba próbować, musi być 'sztywna'. Piankę rozprowadzamy po całości ( na brzoskwinie ). 

Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto, które wyciągniemy z zamrażalki. Moje za bardzo się nie zamroziło, więc porobiłam parę małych kuleczek :) 

Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Najpierw nie otwierajmy piekarnika. Po jakimś czasie stopniowo uchylamy, aż w końcu wyciągamy. Studzimy, aż będzie zimny. Najlepiej schować na całą noc do lodówki lub w zimne pomieszczenie :) Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. zapisuję przepis :) taki z samodzielnie zmielonego sera jest najlepszy :)
    ten sernik ma niezwykły kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, po prostu uwielbiam taką delikatną piankę na wierzchu sernika.. a w połączeniu z brzoskwiniami musiało smakować genialnie! :)
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sernik jest świetny , z pewnością wykorzystam ten przepis kolejnym razem przy pieczeniu sernika ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejuś, jaki piękny! *___* Mogę się poczęstować? T T

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszelkie serniki, a te z kawałeczkami brzoskwiń w szczególności <3

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozna wiedziec jak byl pieczony w piekarniku gora dol? czy termobieg?

    OdpowiedzUsuń