piątek, 26 kwietnia 2013

Pełnoziarniste muffiny. Z budyniem. Z gorzką czekoladą.




Nieduże, sycące, zdrowe i pyszne. Na śniadanie, na deser, na podwieczorek. Z budyniem, z czekoladą, na wiele sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja polecam spróbować obu :) Nie umiem się zdecydować, więc jest powód, aby zjeść przynajmniej ! dwie :))


Kakaowe muffiny z budyniem:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. cukru ( u mnie trzcinowy )
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka
1/2 szkl. oleju
2 jajka
Budyń waniliowy ( u mnie z torebki, ale polecam zrobić swój, gęsty! ). Zrobiłam z 350 ml mleka. 
Wymieszać suche. Wymieszać mokre. Dodać mokre do suchych, wymieszać. 
Do foremek nakładać trochę masy, budyń i znowu przykryć masą. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.

Muffiny z gorzką czekoladą:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 
1/2 szkl. cukru 
1 łyżka kakao ( trochę, dla wyrazistszego koloru )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy 
gorzka czekolada
1/2 szkl. oleju 
szklanka mleka
2 jajka
Suche składniki mieszamy. Dodajemy połamaną na małe kosteczki czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy mokre, dodajemy je do suchych i mieszamy. Piec 20 minut 180 st. 

5 komentarzy: