piątek, 26 kwietnia 2013
Pełnoziarniste muffiny. Z budyniem. Z gorzką czekoladą.
Nieduże, sycące, zdrowe i pyszne. Na śniadanie, na deser, na podwieczorek. Z budyniem, z czekoladą, na wiele sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja polecam spróbować obu :) Nie umiem się zdecydować, więc jest powód, aby zjeść przynajmniej ! dwie :))
Kakaowe muffiny z budyniem:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. cukru ( u mnie trzcinowy )
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka
1/2 szkl. oleju
2 jajka
Budyń waniliowy ( u mnie z torebki, ale polecam zrobić swój, gęsty! ). Zrobiłam z 350 ml mleka.
Wymieszać suche. Wymieszać mokre. Dodać mokre do suchych, wymieszać.
Do foremek nakładać trochę masy, budyń i znowu przykryć masą. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Muffiny z gorzką czekoladą:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. cukru
1 łyżka kakao ( trochę, dla wyrazistszego koloru )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gorzka czekolada
1/2 szkl. oleju
szklanka mleka
2 jajka
Suche składniki mieszamy. Dodajemy połamaną na małe kosteczki czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy mokre, dodajemy je do suchych i mieszamy. Piec 20 minut 180 st.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z budyniem.. moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńMuffinki - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym obu :D
pyszne zdrowe muffinki -ekstra !!
OdpowiedzUsuńśliczniuchne.
OdpowiedzUsuńkuszące obie wersje :]
Uwielbiam muffinki<3 Na pewno upiekę!
OdpowiedzUsuń