Pełnoziarniste, drożdżowe, zdrowe i pyszne. Z serem i dżemem, idealne do mleka. Chrupiące od razu po upieczeniu, a kiedy postoją cudownie mięciutkie, rozpływające się w ustach. Polecam :)
Przepis na drożdżowe rogaliki:
2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 szkl. mąki pszennej
kostka drożdży
1/2 szkl. mleka
2 jajka
1/2 kostki masła/ margaryny
3 łyżki cukru
Nadzienie serowe:
Ok. 250 g sera białego
żółtko
miód/ cukier waniliowy
Wymieszać wszystko i zblendować- można tylko wymieszać na gładką masę, jednak po zblendowaniu ser ma świetną konsystencję.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki. Drożdże rozpuścić w letnim mleku ( 1/2 szkl. ). Na chwilę odstawić. Dodać w tym czasie pozostałe składniki. Dodać rozpuszczone drożdże, wszystko wymieszać i zagniatać ( można podsypać mąki, jeśli ciasto będzie za bardzo lepiące ). Zagniatać chwilę, aby odchodziło od ręki. W większym garnku nalać zimną wodę i wrzucić ciasto. Czekać aż urośnie i wypłynie na wierzch. Gotowe ciasto wyjąć ( nad zlewem niech trochę odcieknie ) rozwałkowywać na podsypanej mące i oprószyć go mąką- ciasto jest mokre, lepiące. Rozwałkowywać w kółka i kroić na trójkąty ( ja kółko przepinam na pół znowu na pół i znowu.. ;) ), na środek nadziewając serem/ dżemem/ nutellą- ulubionymi dodatkami. Piec ok. 15- 20 min. do zarumienienia. Rogaliki na początku są małe, potem rosną w czasie pieczenia :)
W razie pytań odpowiem w komentarzach- starałam się dokładnie wyjaśnić. Oby zrozumiale ;)
Pozdrawiam!
tą kulke z ciasta wrzucić do wody?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńw ciekawy sposób ciasto wyrasta! jeszcze o takim nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiem te ciasto. Na święta od lat robi się u mnie takie ciasteczka ala markizy przekładane marmoladą własnie z takiego ciasta..... Chociaż rogaliki też robię z różnym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńsą ekstra !! fajnie ,że dodałaś ten przepis ;) narobiłaś mi ochoty na rogaliki *-*
OdpowiedzUsuńBardzo zachęca mnie ten przepis, tak apetycznie to wygląda, że zrobię na pewno, niedługo, zaraz ! :D
OdpowiedzUsuńIle wychodzi rogalików z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńOjejku nie mam pojęcia, nie policzyłam niestety.. Ale sporo, zależy też od wielkości. :) Myślę, że ok. 20/25, ale to tak na oko.
UsuńDzięki :)
UsuńPlanuje jutro zrobić te rogaliki, bo wyglądają przepysznie, mam tylko dwa pytania. Ile mniej więcej czasu minęło zanim ciasto wypłynęło na wierzch i w jakiej tem. należy je piec? :)
OdpowiedzUsuńCiasto wypływa po ok. 15-20 minutach :). W 180 stopniach.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. :)
Usuń