piątek, 15 marca 2013

Zupa krem. Z marchwi!





Od dłuższego czasu czaiłam się na taką zupę. Zupę krem. A najlepiej z marchwi. I  tak oto powstało to nieskromnym zdaniem mówiąc, przepyszne i sycące cudo. Polecam z czystym sumieniem, dla tych co lubią marchewki i gęste, zdrowe zupy, którymi można się najeść na długi czas :) Zrobiłam przed chwilą na obiad ( może zastąpić również kolację czy obiadokolację, do wyboru :) ), jestem pełna, a zarazem czuję się lekko :)

PRZEPIS ( u mnie większy garnek, wyszło całkiem sporo ) :
ok. 14 marchewek ( różnej wielkości, trochę dużych, trochę małych )
3 ziemniaki
cebula
bulion
2 l wody
trochę oliwy/ oleju
troszkę śmietany 30 % i innej, gęstej ( może być jogurt )
liść laurowy 
pieprz 
szczypta chilli ( opcjonalnie, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki ;) )
 u mnie dodatkowo koperek i płatki z migdałów ( można użyć pestki dyni czy ziarna słonecznika )
Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. 
Nastawiamy wodę. Po zagotowaniu dodajemy bulion, liście laurowe i wsypujemy pokrojone w kostkę warzywa. 
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do gotujących się warzyw. 
Kiedy zmiękną, zdejmujemy z gazu i traktujemy całość blenderem. Ponownie stawiamy na gaz ( na b. małym ), dodajemy troszkę śmietanki, pieprzu, chilli. Przelewamy do miseczek i dekorujemy płatkami migdałów/ pestkami dyni czy słonecznikiem oraz posypujemy koperkiem. Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Rzeczywiście wygląda sycąco i bardzo apetycznie!
    Zapraszam Cię serdecznie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!
    Życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo gorąco ja polecam! jest wyborna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie.
    Od dłuższego czasu się na nią czaje i zawsze wychodzi tyle, że robię kolejny krem z soczewicy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O z soczewicy też muszę zrobić :)

      Usuń